McCann Worldwide raziskava

Manjšanje gospodinjstev, izziv in priložnost za FMCG?

Ali ste vajeni družinskih pakiranj ali na primer akcijskih ponudb upoštevajočih popust pri nakupu večjih količin izdelka? V prihodnjih letih se bo morda ta način prodaje spremenil zaradi zmanjševanja velikosti gospodinjstev.

Na to opozarja Joan Leake, Strategic Intelligence Manager v skupini Interpublic. Navaja, da v približno 77 % ameriških gospodinjstev živijo le tri osebe ali manj. Približno 38 % gospodinjstev predstavljajo samski. Mnoga od njih lahko plačujejo višjo ceno za količinsko manjši nakup. Hkrati pa je za mlajše potrošnike pomembno, da kupujejo zgolj toliko, kolikor porabijo oz. toliko, da ne odvržejo ostankov neporabljene hrane. Skoraj 20 % mladih potrošnikov na primer ne bo kupilo nove štruce kruha, če je ne bodo porabili v celoti. Takšen nakupni vzorec kar precej vpliva na kategorije, kot so pecivo, sadje in zelenjava ter jajca, ki se ne prodajajo po kosih.

A po drugi strani je lahko ta trend priložnost, kot navaja Joan Leake. Na primer, manjša pakiranja tune ali skute so na trgu v ZDA pripomogla k povečanju prodaje. Posamezne pločevinke s tuno so v letu 2014 zavzemale 14 % celotnega trga s pakirano tuno, leta 2018 pa že 22 %. Podobno je s skutnimi prigrizki ali jogurti, ki se tradicionalno prodajajo posamezno. K rasti prodaje količinsko manjših pakiranj prispevajo tudi prehranjevalne navade mlajših potrošnikov, ki raje pojejo več manjših prigrizkov tekom dneva kot pa tradicionalni zajtrk ali kosilo.

Dodatne poglede na posledice zmanjševanja gospodinjstev, kar postaja trend tudi pri nas, prinaša prispevek na portalu FoodDive.

ZBISTRITE SVOJE MISLI, BERITE NAŠA BISTVA.

Prijavite se na naše e-novice

    Dovoljujem obdelavo podatkov skladno s pravnim obvestilom.