Trošimo, a tam, kjer sami hočemo

Milenijci in Generacija Z

Zadnje čase vse več pozornosti posvečamo milenijcem in Generaciji Z. So mladi, zabavni in predvsem – čisto drugačni od prejšnjih generacij. Sploh Generacija Z, ki trenutno posega po polnoletnosti, je prva, ki se počuti povsem naravno tudi v digitalnem svetu. To se seveda odraža v njihovem odnosu do uporabe storitev in izdelkov, oz. odnosu do znamk. Kako? Na to vprašanje podajajo odgovore analitiki iz naše mreže v množici merljivih podatkov, ki jih obe skupini puščata za sabo.

Tako je Joan Leake, Strategic Intelligence Manager v skupini Interpublic, povzela kuharske in prehranjevalne navade Generacije Z ter ugotovila nekaj poglavitnih skupnih vzorcev obnašanja. Pripadniki najmlajših generacij potrošnikov imajo v nasprotju z občimi prepričanji zelo dober odnos do kuhanja. Dojemajo ga kot spolno nevtralno zabavno opravilo, ki se mu z veseljem posvečajo tako ženske kot moški. Navdih za jedi iščejo na družbenih omrežjih in na spletu, postopek priprave ugotavljajo iz video vsebin (presenetljivo tudi na klasični TV), zapisanim receptom se izogibajo. Za njih je samoumevna uporaba naravnih surovin, a jim je istočasno pri nakupu pomembna tudi cena. Za Generacijo Z je kuhanje zabavna aktivnost v smislu »naredi sam«, skozi katero posameznik izraža/predstavlja svojo osebnost (objave na družbenih omrežjih). A ne glede na pozitiven odnos do kuhanja se generacija Z najraje prehranjuje s prigrizki.

Drugačen odnos imata omenjeni generaciji tudi do koriščenja zdravstvenih storitev. Do le-teh – kot tudi do svojih zdravstvenih podatkov, najraje dostopajo (se naročajo, prejemajo recepte ali rezultate pregledov …) preko spleta ali pametnega telefona, kot ugotavlja Barbara Silverbush, Strategic Intelligence Analyst iz skupine Interpublic. Možnost spletne interakcije je lahko odločilna pri izbiri ponudnika zdravstvenih storitev. Na splošno želijo mlajše generacije večjo odzivnost zdravstvenih ustanov in več storitev, ki jih lahko opravijo spotoma, brez naročanja. To pa tudi pod pogojem, da je potrebno doplačilo.

Zgoraj omenjene ugotovitve predstavljajo le povzetek širših analiz obnašanja najmlajših generacij potrošnikov, ki bodo zaradi odnosa do tehnologije in njene uporabe bistveno spremenile odnos v relaciji potrošnik – izdelek/storitev – znamka. Iz tega vidika vas utegnejo zanimati tudi naslednje raziskave, kot so:
Kupna moč današnjih najstnikov
Finančna pismenost Generacije Z
Kako nagovarjati Generacijo Z?
Generacija Z: od avtomobilistične kulture do mobilnosti

ZBISTRITE SVOJE MISLI, BERITE NAŠA BISTVA.

Prijavite se na naše e-novice

Dovoljujem obdelavo podatkov skladno s pravnim obvestilom.